Cookies 🍪

Používáme soubory cookie, pro které potřebujeme váš souhlas.

Kalové pěny - co dělat?

Možné příčiny

a) Nadbytek bílkovin v hnoji

Příliš mnoho bílkovin v kaši, která se následně rozkládá - výsledkem je pěna. Tvorbu pěny podporují zejména bílkoviny lepku z obilí. V napáječkách je často více pěny (zbytky krmiva + voda tvoří pěnu).

Příčinami nadbytku bílkovin v kejdě mohou být:

  • Příliš vysoký obsah bílkovin v krmné dávce

  • Vysoký podíl lepkových bílkovin na celkovém množství bílkovin

  • Narušené trávení bílkovin ve střevě, což vede k tomu, že se v kaši ocitá velké množství nevyužitých bílkovin.

  • Krmivo se do kejdy dostává mezerami

b) špatně nasekané nebo plesnivé obilí (zejména škrobnaté obilí, jako je kukuřice).

Obilné části nejsou dostatečně stráveny, škrob se rozkládá až v kaši, což vede k pěnivému efektu podobnému tomu, jako když do sklenice piva nasypete zrnko rýže.

c) Do kaše se dostane příliš mnoho čisticího prostředku

d) Do kejdy se dostane špatně zkvašená nebo plesnivá siláž nebo siláž s příliš velkým množstvím sušiny.

e) Příliš vysoký obsah cukru/sacharidů v krmivu (=> překyselení bachoru).

f) Technická příčina

V nádrži na kejdu vzniká pěna v důsledku netěsnosti sacích spojů nebo příliš vysokých otáček, což znamená, že nádrž může být naplněna pouze z poloviny.

Řešení

AMALGEROL CLASSIC se svými olejovými a mýdlovými složkami pěnu tlumí. Pokud je to možné, AMALGEROL CLASSIC by se neměl pouze přimíchávat do kejdy (0,2 l AMALGEROL CLASSICU na m3 kejdy), ale měl by se ředit pomocí zředí se vodou (5% roztok) a nastříká se na pěnu shora. Po vyprázdnění nádrže rovnoměrně rozdělte do prázdné nádrže několik litrů přípravku AMALGEROL CLASSIC + desetinásobek množství vody. Tím se snižuje riziko nových chybných fermentací. Poté aplikujte přípravek AMALGEROL CLASSIC pravidelně ve stáji podle doporučení.

Pro příčiny a, b, d:

Zkontrolujte krmnou dávku a krmivo (nadbytek bílkovin, plísně, kvalita siláže atd.).

Z důvodu c:

Snižte spotřebu pracího prostředku, lépe používejte AMALGEROL CLASSIC k rozpouštění krust.

Z důvodu e:

Pěnu zvlhčete pomocí FEINSTREU nebo přidejte kyanamid vápenatý.

Z důvodu f:

Otvor utěsněte. Snižte otáčky z přibližně 500 na 300 až 350 otáček za minutu.

Zpravodaj

Využijte nabídky a dostávejte několikrát ročně informace od nás přímo do vašeho e-mailu

Z odběru novinek se můžete v budoucnu kdykoli sami jednoduše odhlásit.